De oorsprong

In 1985 toen ik mijn MBO Civiele diensten diploma had behaald zei mijn moeder: ”fijn jongen nu kun je een baan gaan zoeken”. 
En ik zei, nee mam ik ga sieraden maken en verkopen op straat. Hé sieraden maken, maar waarvoor vroeg mijn moeder? Dat lijkt me echt heel leuk om te gaan doen mam en zo begon ik met maken en verkopen van sieraden op straat. Mijn eerste dag toog ik met een piepklein oorbellenbordje op een maandagmiddag naar Nijmegen en nam mijn plaats in voor de V&D en verkocht voor 10 gulden van mijn zelfgemaakte oorbellen. Verrukt en blij met het resultaat ging ik op woensdag weer naar Nijmegen en verkocht voor 35 gulden kijk dacht ik er zit progressie in. En zo groeide het resultaat en maakte ik steeds mooiere creaties. Mijn beste creaties werden uiteindelijk deze papieren sieraden.

Het leuke vond ik eigenlijk het aloude marskramers gevoel. 
Heel veel Nederlandse binnensteden ken ik tot op de dag van vandaag uit mijn broekzak. De beste verkoopsteden waren Arnhem, Groningen en Tilburg. 
Zoveel verhalen en zoveel mooie herinneringen. Het 8mm filmpje uit die tijd is één van de weinige beelden die zijn gemaakt. 

Zo ik ooit begon stopte ik ook weer en ging toen met Dak-en thuislozen werken. Ik had er inmiddels zoveel ontmoet op straat, en vaak zaten er achter mijn oorbellenbord daklozen op uitnodiging van mij een kopje koffie te drinken en een babbeltje te maken. Ach ja lang geleden maar in mijn geheugen dichtbij.

Ruim 30 jaar later liet ik mijn zoon en dochter Leendert Bosch en Rosalie een koffer van zolder vol handgemaakte papieren sieraden zien. Al die tijd hadden ze in een koffer verstopt gelegen op de zolder. Beide waren heel erg enthousiast over de sieraden en in een soort workshop liet ik ze het procedé van die tijd zien. Het liefst wilde ze direct een nieuwe productie lijn op zetten. Maar dat gaat natuurlijk niet zomaar. Ik vertelde over de oorsprong van de papieren sieraden en hoe ik deze ontwikkeld en gemaakt had. Dat wilde ze ook wel, maar zelf ben ik nu in een een andere fase van mijn leven aangekomen. Dus terug naar het maken van sieraden zit er voor mij niet meer in. Inmiddels ben ik psycholoog/ coach, contextueel therapeut en begeleid ik mensen bij verander processen. Zelf ben ik ook veranderd en bij mijn levensbestemming aangekomen. Dus nee Papieren sieraden ga ik helaas niet meer maken. Wat we wel kunnen doen is dat jullie eerste de vintage sieraden gaan proberen te verkopen en mocht er nog steeds interesse zijn dan kunnen we kijken of we een doorstart kunnen maken met de productie. En zo geschieden en is deze website online gekomen. Het vervuld mijn vader hart met vreugde dat mijn zoon en dochter de schoonheid van mijn papieren sieraden van toen direct herkenden. En nog leuker dat ze er iets mee wilde doen. Mooi om te zien dat de toekomende generatie dit wil doen. En ik hoop stiekem dat mensen opnieuw papieren sieraden, PaperPrecious opnieuw ontdekken. De site is ontwikkeld door Leendert Bosch.

Mark Bosch